Nieuwe heup, nieuwe knie

Een operatie voor een nieuwe heup of knie is niet niks. Gelukkig kan fysiotherapie veel voor u betekenen. Zowel voorafgaand aan de operatie als na afloop. Onze praktijk heeft veel ervaring met beide trajecten.
Bij de operatie voor een nieuwe heup of knie vervangt de orthopeed (een deel van) het gewricht wordt vervangen. Bij een nieuwe heup vervangt hij of zij doorgaans de kop en de kom. Bij een nieuwe knie gebeurt dat met de binnen- en buitenzijde van de knie. Soms wordt alleen de kop van de heup of alleen de binnenzijde van de knie vervangen. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid artrose.

Wanneer een nieuwe heup of een nieuwe knie?
Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de beslissing:

  • Toenemende pijnklachten
  • Toenemende beperkingen in het dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld moeizamer lopen, niet meer kunnen hurken en meer moeite met slapen.
  • Duidelijke artrose zichtbaar op een rö De foto laat zien dat het kraakbeen tussen de twee gewrichtsdelen afneemt waardoor de gewrichtsspleet verkleint en bot-op-bot contact dreigt.
  • Eerdere behandelingen zoals fysiotherapie en injecties hebben niet het gewenste effect.

Wat kunt u zelf doen?
Met mate bewegen helpt om het gewricht soepel te houden. Fietsen, wandelen en belaste en onbelaste oefeningen ‘masseren’ het kraakbeen en bevorderen de opname van de broodnodige bouwstoffen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen u zo goed mogelijk voorbereiden op de operatie. Hier geldt het principe ‘Better In Better Out’. Beweeglijkheid van de knie en kracht van de spieren rondom het gewricht kunnen we zo optimaal behouden.

Na de operatie speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol in het herstel proces. De focus ligt op het lopen en het is belangrijk dat u veilig en zelfstandig kunt functioneren. Wij fysiotherapeuten ondersteunen u daarbij.

Na de operatie komen wij in ieder geval een keer bij u thuis. Daar letten wij onder andere op het gebruik van de krukken, het gaan staan en weer gaan zitten en eventueel traplopen. U ontvangt adviezen en oefeningen op maat voor een zo goed mogelijke start van het herstelproces thuis.

Mocht het wenselijk zijn dat wij vaker bij u thuis komen dan kan dat natuurlijk ook.
Bent u in staat om naar de praktijk te komen? Dan zetten we de behandeling daar voort. Op de praktijk zijn er verschillende mogelijkheden om u te begeleiden naar een optimaal herstel:

  • Loopband
  • Fiets
  • Oefentol
  • Apparaten voor verschillende conditie- en krachtoefeningen.
  • Deelnemen aan ons programma ‘Vergroot uw  evenwicht’  om vallen te voorkomen.

We begeleiden u in een volledig traject naar optimaal herstel van uw dagelijks functioneren. Zodat u uw dagelijks activiteiten weer zelfstandig kunt oppakken. We hebben veel aandacht voor mobiliteit van de knie of de heup en voor de spierkracht. Zodra spierkracht en mobiliteit verbeteren, wordt u stabieler en beter belastbaar.

Meer weten?
Bekijk wat er komt kijken bij de heupoperatie.
Bekijk informatie en video’s over de knieoperatie. En bekijk Fysionconsult in onze nieuwsbrief van november 2014 om meer te zien over de meniscus.