Verschil manuele therapie en fysiotherapie

Is er verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?
Mensen vragen vaak wat het verschil is tussen manuele therapie en fysiotherapie. Jet van Douveren legt het uit.

Fysiotherapie richt zich op de zachtere delen van het lichaam: spieren, pezen, kapsels en banden maar ook op beperkingen in bijvoorbeeld knie en schouder. Manuele therapie is zinvol voor problemen van de hardere delen, met name de wervelkolom.

Samenhang
Veel klachten vinden hun oorzaak in een verstoorde beweeglijkheid van de gewrichten. Daarom is het fijn dat u bij praktijk Van Douveren & Van Harten fysiotherapeuten treft die zich uitvoerig gespecialiseerd hebben. Wij verbinden beide benaderingen met elkaar en daarvan profiteert u tijdens de behandelingen.

Wanneer fysiotherapie en wanneer manuele therapie?
Dat is afhankelijk van de plaats en de oorzaak van de klacht.

  • Ervaart u stijfheid en belemmeringen in met name de wervelkolom of de gewrichten dan is manuele therapie zinvol.
  • Gaat het om oefenen van kracht, coördinatie, conditie en souplesse dan is fysiotherapie geschikt.

Vaak zetten we manuele therapie in om bewegen weer mogelijk te maken en fysiotherapie om bewegen op gang te houden. Maar het kan ook andersom werken. Dat is van kunnen bewegen naar gaan bewegen.

Waarin verschillen de behandelingen?

  • Bij manuele therapie werken we met pijnvrije, zachte technieken die vanuit de wervelkolom de beweeglijkheid van de gewrichten herstellen. De bewegingen zijn klein, nauwkeurig en per persoon verschillend. Na afloop controleren we of de functie daadwerkelijk verbeterd is.
  • Bij fysiotherapie is sprake van grotere, globalere bewegingen en persoonlijke, nauwkeurige oefeningen.

Wat doet de therapeut?
Zowel bij manuele therapie als bij fysiotherapie heeft u een intake met lichamelijk onderzoek. Bij fysiotherapie volgen lichamelijke test waarop een behandelplan volgt. Bij manuele therapie volgt onderzoek naar de functie van alle gewrichten in het lichaam en de wervelkolom en naar de samenhang daarin. Beide vormen zien ook het belang van oefenen en zelf oefenen in.

  • We zorgen vanuit de manuele therapie dat aan alle voorwaarden voor beweging in de gewrichten is voldaan.
  • Rustige manuele therapie heeft via de hersenen een dempend effect op de pijn.
  • Met onze fysiotherapeutische mogelijkheden geven we u begeleiding en  beweegadviezen.

 Wat kunt u zelf doen?
U hoeft niet vooraf zelf te kiezen tussen fysiotherapie en manuele therapie. Wij onderzoeken u en adviseren u dan een bepaalde behandeling. Omdat manuele therapie valt onder fysiotherapie maakt dit ook niet uit voor de vergoedingen vanuit uw zorgverzekering.

Meer weten?
Bekijk het filmpje over de manueel therapeut.

Wilt u advies of een behandeling? Maak dan een afspraak. Mail naar praktijk@fysiotherapeuten-velp.nl of bel ons op 026-365 3611.